Met ’t KOMPAS op de grens

Zondagmiddag 6 september reed ik de grens op in Kalmthout. We waren ondertussen nog met een groepje van 9 : Nathalie, Stéphane, Bart, Evelien, Jo, Mark van Te Gek !? en mijn Sugar Bart.

Voor ik mijn grenstocht aanvatte hield ik met ons kleine peloton nog even halt bij Ontmoetingshuis KOMPAS. 
KOMPAS is gelegen aan Kerkeneind 3 in het centrum van Kalmthout.
Het is een ontmoetingshuis voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Iedereen is er welkom. Gewoon voor een babbel bij een koffie of frisdrank, een creatieve activiteit of gewoon om even te zijn. Om gewoon even te kunnen zijn wie je bent. 

Verantwoordelijken Sofie en Emmy (zelf ervaringswerker) verwelkomen ons samen met vaste bezoekers Patrick, Nancy en Priscilla. Nancy was al van 6u op om cakes te bakken. Zodat we zeker een snoeperij hadden bij onze koffie 🥰

Bezoekers vinden hier een luisterend oor bij elkaar en bij de verantwoordelijken … maar vooral ook een plek waar ze zichzelf mogen zijn onder gelijkgestemde zielen. 

Sociaal contact is zo belangrijk in je weg naar herstel en plekken als dezen helpen je om weer positieve ervaringen op te bouwen. Je kan ook op café … maar wees eens eerlijk, hoe vaak worden mensen daar nog met drempels en stigma‘s geconfronteerd.
Deze plekken van waardevol lotgenotencontact zijn echter vaak enkel mogelijk via tijdelijk subsidies en/of sponsoring. Hun bestaan is dus vaak onzeker.

3 maal per week kan je hier terecht, hoewel Corona hier ook heel wat onmogelijk heeft gemaakt… en dat voel je. Heel wat van deze plekken moesten (tijdelijk) sluiten waardoor heel wat mensen alleen thuis kwamen te zitten. Het virus verbrak alle contact… Bij heel wat mensen leidde dit zelfs tot herval of opname. Een gezondheidscrisis die niet in de media verscheen, maar die zich stilzwijgend verspreidde.

Ondertussen begint alles terug wat menselijker te worden … 

Als ik bij het vertrek even pols naar hoe fietstochten met lotgenoten hen zou bevallen … krijg ik enthousiaste reacties. ‘ ja, dan moet ik me een koersfiets kopen’ lacht Priscilla. ‘Ik fiets al hoor… maar sport in groep dat is leuker natuurlijk.’

Meer informatie over ontmoetingshuis KOMPAS kan je terugvinden op de website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: