Anneke trapt met Der Lokomotiv

Op 8 november spoor ik naar Hasselt. Ik heb er afgesproken met Bart Der Lokomotiv. Regelmatig zag ik berichten van Gravel & Coffee passeren, en ik vroeg me af of mijn wagentje niet mee aan die lokomotief zou mogen en kunnen hangen. Of op zijn minst toch al mee een eindje in gang kon getrokken worden… Want het blijkt dat Bart daarvoor bekend staat. Der Lokomotiv is een totem. Die hem, volgens de legende, geschonken werd door Frederik Sioen, na veelvuldig stomend kop- en knechtwerk.

We besluiten onze ideeën, verhalen en toekomstdromen al trappend uit te wisselen. Uiteraard! Dus ik trek mee op verkenningstocht door Limburg… ter voorbereiding van de volgende Gravel & Coffee die zal starten in Diepenbeek.We starten met een cappucino in Kaffee-cyclette, en geraken al snel in gang getrapt door ‘t veld en ‘t slijk. Veelvuldige modder dus, prachtige vergezichten en loeiend vee, met daarlangs en -tussen een honderduit taterende Bart. Over zijn passie voor het fietsen. De talrijke Gran Fondo’s en lange afstand races… op dewelke hij heel wat compagnons de route de toppen over trok. Ahh ja… Der Lokomotiv. De knecht… die vecht voor de glorie van de kopmannen.  Ondertussen ben ik er trouwens van overtuigd dat Bart geboren is met een stel pedalen aan de voeten.

Bart’s liefde voor de fiets ging diep… misschien zelfs té diep…omdat hij zichzelf stilaan leek voorbij te fietsen. Der Lokomotiv zocht… maar vond niet. Zocht naar wat je niet kan vinden als je het zoekt. Zocht… en verloor stilaan. Negeerde, verwaarloosde datgene waar het eigenlijk allemaal echt toe doet. Fietsen was altijd doorgaan, niet stoppen, blijven trappen, blijven trekken, blijven gaan… tot je uiteindelijk niet meer kan. Alles leeg is, opgebruikt. Je lijkt te trappen om weg te vluchten … niet stil te hoeven staan. 
Kan je té diep gaan in de sport ? Kan je te extreem obsessief bezig zijn met sport ? Frederik, toen hoofdredacteur van Grinta!, legde Bart  via een pennelgesprek de vraag  voor. Dit bracht hem met enkele maanden vertraging tot bezinning.

Het is niet mijn bedoeling om Bart’s verhaal te vertellen, die kans laat ik bij hem zelf. Want ook dit kan Der Lokomotiv met doortastende kracht en oprechte nuchterheid. Ik vermoed dat hij dit graag met de geïnteresseerden zal willen delen tijdens de social rides van Gravel & Coffee. 
Fietsen is voor Bart , op dit moment, meer een sociale aangelegenheid geworden, waarbij je halt houdt voor natuurschoon, een lumbershot, heerlijke koffie en een gemoedelijke babbel. “Ik ben een sociaal dier, kunnen babbelen, ervaringen delen en mensen helpen.. daar word ik gelukkig van”. En “tussendoor mag er zeker nog eens gran vitesse tussen zitten hoor en ,wie weet, wel weer een granfondo op enig niveau…

Ik ben alvast blij Bart Der Lokomotiv nu wat beter te kennen, en blij dat hij me een aantal kwetsbare zaken heeft toevertrouwd. Moedig van hem… want zeker als man, én als lokomotiv is dat vaak nog minder evident.

Na de tocht besloten we in 2020 te zullen samenwerken en zo te TRAPPEN TEGEN GRENZEN. Ik kom jullie graag mee begeleiden op een aantal Gravel & Coffee-rides en babbel graag met de geïnteresseerden over het belang van trappen tegen denkgrenzen en de fiets als mentaal herstelmiddel… uiteraard babbel ik ook graag over de koetjes en kalfjes onderweg ☺ … no worries.
De kers op de taart hoop ik samen met Bart mee te kunnen bieden van 01 tot 03/05/2020 op het Gravel & Coffee, Weekend Adventure, dat volledig in het teken van en ten voordele van Trappen Tegen Grenzen zal zijn.

Met je deelnames aan de Gravel & Coffee evenementen in 2020 draag je dus een gravelsteentje bij aan Trappen Tegen Grenzen. Dat is toch schoon, niet ?!

3 gedachten over “Anneke trapt met Der Lokomotiv

 1. Ik word daar zo stil van… ik herken heel veel, de invloed van de fiets en van het fietsen, het is alsof ik zelf een stuk aan het woord ben, alsof der Lokomotiv in mijn hoofd gezeten heeft. Ik heb echter een hoofd dat rapper leeg loopt, ergens die overlevingstechniek opgedaan toen ik vocht tegen maagzweerdreiging..
  Ik kan alleen maar zwaar supporter zijn van het doel van trappen tegen grenzen en ik word dus ook supporter van Gravel & Coffee…

  Liked by 1 persoon

  1. Dank u Gert,
   Ik vermoed dat er wel meer mensen zijn voor wie mijn verhaal gedeeltelijk of heel erg herkenbaar is. Dat is van in het begin een van de drijfveren geweest waarom Gravel & Coffee het levenslicht zag, al wil ik met deze motivatie ook niet te hard te koop lopen. Het mag zoals het op Instagram eruitziet allemaal leuk zijn, is het vaak ook. Maar er moet ruimte zijn voor meer, als die nood er is. Dat is ook precies waarom, toen Anneke enkele weken geleden mijn pad kruiste, ik geen halve seconde twijfelde om minstens te zien of we samen iets konden doen.
   Ook daarom dat ik haar vooral uitnodigde om mee te werken aan het meest sociale evenement van de Gravel & Coffee reeks. Ik denk dat ze een heel belangrijk verhaal te vertellen heeft, dat dit soort verhalen en ervaringen nog veel te vaak aan de kand geschoven en negeerd wordt. En het beste andwoord hier is samen met gelijkgestemde mensen op stap gaan en tijd nemen om naar elkaar en de omgeving te luisteren. Antwoorden hoeven er zelfs niet altijd te zijn.

   Gravel & Coffee kan zo een platform zijn, naar mijn gevoel is het dat eigenlijk al. Voor mij persoonlijk toch zeker.

   1 – 3 mei moet een mooi weekend worden waar we samen buiten op ontdekking gaan. Laten we er iets mooi van maken!

   Hopend u ooit ergens onderweg tegen te komen

   Sportieve Groeten,

   Bart Der Lokomotiv

   Liked by 1 persoon

  2. Gert en Bart,

   jullie reacties te lezen… daar word ik dan weer stil van.
   Dit is wat ik zeker ook beoogde met mijn initiatief en blog…dat mensen elkaars verhalen herkennen en erkennen. Dat fietsen een ziel heeft. En dat we allemaal MENSEN zijn met onze krachten en kwetsbaarheden.
   Heel fijn om jullie reacties te delen. Dat is wat zin geeft aan de dingen die we doen!

   Warme sportieve groeten,
   Anneke

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: